REUMATISCHE ZIEKTEN

Reumatische ziekten

Wat zijn reumatische ziekten?

Bij reumatische ziekten functioneert het afweersysteem niet goed; het ziet lichaamseigen eiwitten voor lichaamsvreemd aan en valt deze aan. Hierdoor ontstaat een zogenoemde auto-immuunrespons.

Een bekende reumatische ziekte is juveniela idiopathische artritis (JIA) ook wel jeugdreuma genoemd. Dit is een auto-immuunziekte die bij kinderen onder de zestien jaar leidt tot gewrichtsontstekingen van een of meer gewrichten met pijn, zwelling en stijfheid als gevolg.

De classificatie van JIA:
– Systematische artritis
– Oligoartritis
– Polyartritis, reumafactor positief/negatief
– Artritis met psoriasis
– Artritis met enthesitis
– Niet geclassificeerde atritis

De symptomen van reumatische ziekten zijn zwelling of vocht in het gewricht, verhoging van temperatuur, pijn tijdens het bewegen en verminderde bewegelijkheid.

Een reumatische ziekte kan invloed hebben op de groei. Denk hierbij aan een beenlengteverschil of een scoliotische houding. Daarnaast kan deze aandoening ook invloed hebben op de motorische ontwikkeling. Het kan invloed hebben op zowel de grove en fijne motoriek.

Wat is de rol van de kinderfysiotherapeut?

De behandeling voor een kind met JIA wordt geleid door een team van verschillende zorgverleners. Vaak krijgen deze kinderen medicatie voorgeschreven.
De kinderfysiotherapeut heeft in de verschillende fase van het ziekteproces een andere behandeldoel. Het ziekteproces bestaat uit de volgende fases: de acute fase, de fase van minimale ziekteactiviteit en de fase van remissie.

In de acute fase wordt er gerichte informatie aan ouders en kind gegeven over de gevolgen van het ziekteproces voor het motorisch functioneren en de ontwikkeling van het kind. Het is in deze fase belangrijk om het kind zo veel mogelijk op ‘normale’ wijze te laten bewegen. Het is belangrijk om het kind te leren doseren in bewegen.

In de fase van minimale ziekteactiviteit wordt het normaliseren van bewegen gestimuleerd. Bewegingstherapie wordt ingezet indien er verminderde bewegelijkheid is binnen gewrichten of een verminderde spierkracht. Maar denk hierbij ook aan een verminderde uithoudingsvermogen.

In de remissiefase zijn alle ontstekingen verdwenen. Hier wordt de balans gemaakt wat inmiddels het niveau is van het kind. Vervolgens wordt het verwachte herstel in kaart gebracht. Voor patiënten die nog onvoldoende herstel tonen, is het van belang om meer te gaan trainen.