ONCOLOGISCHE AANDOENINGEN, KANKER

Oncologische aandoeningen

Wat is …?

Er zijn verschillende oncologische aandoeningen, ofwel soorten van kanker, die voorkomen op de kinderleeftijd. Veelvoorkomende aandoeningen zijn leukemieën, hersentumoren, maligne lymfomen, maligne mesenchymale tumoren en bottumoren. Voor meer informatie over deze vormen van kanker verwijzen wij u naar de Stichting Kinderoncologie Nederland (www.skion.nl).

Kinderen kunnen met verschillende klachten bij de kinderfysiotherapeut terecht komen. Veelvoorkomende klachten zijn verminderde conditie, uitvalsverschijnselen in armen of benen, verminderde spierkracht, het minder goed kunnen bewegen van gewrichten en het achterblijven in motorische ontwikkeling. Dit kan ervoor zorgen dat kinderen niet goed kunnen participeren in activiteiten op school, met vrienden en ook thuis niet zo kunnen functioneren als voorheen.

Kinderfysiotherapeutische behandeling

Zoals hierboven benoemd, kunnen kinderen met verschillende klachten bij de kinderfysiotherapeut terecht komen. Over het algemeen worden kinderen in het ziekenhuis al behandeld door een kinderfysiotherapeut, maar ook in de thuissituatie kan het wenselijk zijn om begeleiding te krijgen.

De kinderfysiotherapeut zal, samen met ouders en het kind, de problemen met betrekking tot bewegen en de motorische ontwikkeling in kaart brengen. Meestal wordt hierbij gekeken naar de beweeglijkheid van de gewrichten en het activiteitenpatroon: komt het kind uit bed, speelt het, onderneemt het activiteiten buiten? Dit kan zowel tijdens als na de behandeling van kanker beoordeeld worden.

Het is voor kinderen tijdens de behandeling van kanker vaak moeilijk om te blijven bewegen, zeker op momenten dat zij zich ziek voelen. Wanneer het kind minder beweegt, loopt het kans op het ontwikkelen van andere problemen, zoals een verminderde conditie, afname van spiermassa en contracturen (het gewricht beweegt dan minder ver dan normaal, soms bijna niet meer). De kinderfysiotherapeut helpt met tips, spellen en aanpassingen van de omgeving om het kind zo fit mogelijk te houden, binnen de grenzen van zijn of haar kunnen.

Na de behandeling van kanker kunnen kinderen ook nog problemen ervaren in hun dagelijks leven. De nadruk zal dan vooral liggen op het ‘weer mee kunnen doen’: buitenspelen, meedoen met de gymles, afspreken met vrienden, weer kunnen fietsen naar school etc.

Literatuur: Empelen R, Nijhuis-van der Sanden R, Hartman A, eds. Kinderfysiotherapie. 3e druk. Amsterdam: Reed Business Education; 2013.